Fok doel
Om een beeld te geven waar ik achter sta als fokker, wil ik jullie graag een kleine inzicht geven..
Aller eerst sta ik voor gezondheid en karakter. Onze honden worden altijd eerst gekeurd en gescreend voordat er mee gefokt wordt, je wilt immers alleen gezonde honden op de wereld zetten, en niet zomaar wat op elkaar zetten zonder enig idee wat men nou aan het doen is.
Mijn eerste doel is om stabiele, fijne huishonden te fokken die met elk gezin kunnen meedraaien. Zoals jullie hebben kunnen lezen op onze pagina bestaat de Cockapoo uit verschillende generaties zoals: F1 cockapoo, F2 cockapoo, F1b cockapoo enz. We kunnen zo eindeloos door gaan, maar hier in Nederland komt bijna niemand verder als de F1 cockapoo en de F1b cockapoo en daarna stopt het eigenlijk wel. Ik ben zelf beginnend fokker van de Cockapoo. en dat betekend dat ik onderaan begin en je heel wat jaartjes verder bent voor je een bepaald doel voor ogen haalt zonder het liefst andere rassen te gebruiken als een de cocker spaniel en de poedel.
Een feit is, dat hoe meer poedel we gebruiken in onze lijnen, hoe meer poedel we zowel in uiterlijk, als genetica daarvoor weer terug krijgen. De poedel zorgt er immers voor dat we de Cockapoo het uiterlijk kunnen door de wel bekende 'doodlelook'.
Ik heb daarin tegen ook besloten, dat wanneer je een f1b cockapoo bijvoorbeeld hebt, die helaas nog niet vrij is van ic, maar wel al een krulvacht heeft, een australian labradoodle te gebruiken, puur om de vachten mooi wavy te houden. Een F1b Cockapoo bestaat dna gezien al uit 75% poedel. zetten we hier nog een keer een poedel op, is de kans groot dat de pups alleen Curly vachten behouden en het stukje dna van de cocker spaniel zo goed als verdwenen is. Wel heb je 25% Kans op wavy vachten, die nu wel IC vrij zouden kunnen zijn. Natuurlijk matchen we hier zowel op gezondheid als karakter, en is de bedoeling dat we de cocker spaniel en de poedel er daarna weer terug in te fokken zodat we later niet meer in hun dna te zien is dat er een kruising gedaan is, met een andere 'kruising' De australian labradoodle bestaat immers ook uit de poedel en cocker spaniel, dus in die zin blijven we nog steeds in de buurt van de Cockapoo. Maar hoe nomen we nu een Cockapoo x Australian Labradoodle?
De Australian labradoodle mag uit 6 rassen bestaan, namelijk:
Een poedel. Labrador, Ierse water spaniel,Curly coated retriever en de Engelse Cocker spaniël en de Americaanse Cocker spaniël.
Als deze generatie gemiddeld 3 tot 5 generaties duurt spreek je over een 'Pure Australian Labradoodle'. De afkorting daarvoor is ALD.
Tot die tijd is de kruising met met 3 rassen, bijvoorbeeld een Cockapoo x australian labradoodle een ' Australian Labradoodle Foundation Dog' De afkorting hiervan is: ALF. Hiervoor heb je een schema om te zien wat ik bedoel:

Zoals je kan lezen zie je dat het best nog veel tijd kost om te komen waar we uit eindelijk willen staan. Ik ben van mening dat geduld wordt beloond en we alles op zijn tijd doen om het beste uit de Cockapoo te halen.