Mijn Fokdoel..

De Cockapoo's :

Allereerst zal ik altijd op gezondheid en karakter fokken, ik vind dit persoonlijk zelf erg belangrijk, want iedereen wilt graag een leuke stabiele hond als gezinshond bij zich hebben. Onze honden worden uiteraard eerst gekeurd en getest voor ze een nestje pups ter wereld zullen brengen. Ik fok niet specifiek maar 1 kleur Cockapoo zoals bijvoorbeeld wat we nu veel zien, abrikoos of rood. Een hond is nog zoveel meer dan alleen een leuk kleurtje. Ik vind ze allemaal mooi, ongeacht of ze nou zwart, bruin, wit of rood zijn. Een hond moet niet bij je interieur passen, maar vooral goed in het gezinsleven van de toekomstige baasjes. Door te testen kunnen we zo de beste en gezondste combinaties maken. Daarna kunnen we kijken naar de 'looks',  want ook de cockapoo's zien er niet allemaal hetzelfde uit, een F1 zal bijvoorbeeld van zowel de Engelse Cocker Spaniel, als de poedel van beide rassen 50% meenemen aan genen. Wanneer je weer een f1 cockapoo kruist met een poedel, krijg je 75% poedel, en houd je nog 25% Cocker spaniel over. Dit is dan een F1b Cockapoo. Daarin is ook nog veel verschil, de ene zal dus nog meer de looks hebben zoals de F1cockapoo, terwijl de ander al weer meer een krulvacht zal krijgen van de poedel en daar meer op zal lijken.
Bij de meeste houd het tot hier helaas op met het daarna veder kruisen/combineren van de Cockapoo. Er zijn in Nederland te weinig tot eigenlijk geen Cockapoo dekreu'en en helemaal die vrij zijn van het gen IC. ofwel Improper coat. Wat houd dit in? Dit heeft te maken met de gezichts beharing van de cockapoo/doodle. De kenmerken van een hond die vrij of drager is van Improper Coat zijn een volle haargroei op de snuit, wenkbrauwen en voorpoten.

Een pup krijgt 50% van het DNA van de Cocker spaniel en 50% van het DNA van de poedel. Heeft één ouder een bepaalde eigenschap en de ander ouder niet, dan kan de pup die eigenschap ook krijgen. Is het een dominante eigenschap, dan zal het bij de pup naar voren komen. Is het een recessieve eigenschap dan zal het niet naar voren komen. Uit de eerste f1 combinatie zullen alle pups dan automatisch dragers worden. Omdat een f1b cockapoo al 75% poedel is, heb je meer kans dat er cockapoos zijn die vrij van dit gen kunnen zijn, of dat er pup(s) uit kunnen komen die vrij zijn van dit gen. Dit is dus allemaal te testen via DNA, en zo kan ik kijken welke combinaties ik daarop kan maken zonder dat ik voor verassingen kom te staan en er straks ineens pups bij zitten die dus geen gezichtbeharing hebben, want dit willen we natuurlijk niet fokken in de Cockapoo.. tegelijkertijd maakt dit het ook lastig om een cockapoo te fokken zonder een cockapoo reu, omdat er nog te weinig reuen zijn en die hierop getest worden. 

Ik wil graag cockapoo's fokken die niet 100% weer op poedels gaan lijken, ik ben immers verliefd geworden op de cockapoo vanwege hun looks en het stukje Cocker spaniel wat er nog inzit, dat betekend dat wanneer er nog geen cockapoo reuen zijn, die vrij zijn van IC er een kans is dat ik in de toekomst soms een een australian Labradoodle zal gebruiken om de vachten minder curly te laten worden. Hoe noem je dan een Cockapoo x Australian Labradoodle? 
Een Australian Labradoodle bestaat officieel zelfs uit 6 rassen, maar de meeste zijn:  Labrador x Cocker spaniel en een poedel.
We noemen deze kruising (cockapoo x Australian) uit deze 3 rassen dan een Australian Labradoodle Foundation Dog. Ofwel om het makkelijker te maken met de afkorting ALF.

Een volledig Australian labradoodle met stamboom met minstens een afstemming van 6 generaties wordt Pure Australian Labradoodle genoemd, ofwel de afkorting daarvan is weer: ALD.

Even een voorbeeld:

ALD x poedel of cockapoo = ALF 1.
Ook hier is het weer goed te bekijken hoe hun DNA is, hoe karakter van de honden zijn en hoe we zo de beste combinaties kunnen maken. Kwa looks lijken ze veel op elkaar en dat is ook de reden dat ik deze combinaties wel zal kunnen en willen maken.

In de toekomst hoop ik dat er meer fokkers zich ook gaan bezig houden met de cockapoo dekreu'en en hun DNA, en hoop ik zelf deze aan te kunnen kopen voor in mijn team om zo mijn lijnen met de Cockapoo veder te kunnen ontwikkelen.

 

 

De Engelse Cocker spaniël 

Ook zal ik regelmatig een nest met Engelse Cocker spaniels fokken, waarin ik graag zo gezond mogelijk fok en een stabiel karakter erin krijg, de Cocker is van zichzelf al een ontzettende lieve hond van karakter, die graag zo dicht mogelijk bij zijn baas is. Ik zal regelmatig verschillende kleuren cockers fokken en  wordt er uitterraad alleen gefokt met ouder dieren die getest zijn op erfelijke afwijkingen, zoals HD, ECVO, en DNA. 
Om onze lijnen in de Engelse Cockers soms uit te breiden, zal ik ook regelmatig een pup aanschaffen bij collega fokkers in het buitenland om nieuw bloed in onze lijnen te krijgen.